Estudi fet per Olga Brunner López
Econòmicament, surt més a compte reduir la proteïna animal; que és molt cara i nociva si es menja en excés, i afegir proteïna vegetal eco que és de millor qualitat que la normal. Surtirà guanyant la teva butxaca i la teva salut.

Actualment hi ha un exagerat consum de proteïna animal, sobretot carn. El 2003 cada espanyol va consumir més de 36 quilos de peix i el 2004 uns 57 kg de carn/anuals. Encara que aquestes dades no són actuals la tendència ha anat augmentant. A causa d'aquest augment, hi ha països que s'estan empobrint, ja que segons la FAO, es necessiten almenys 7 o 8 quilos de cereal per produir només un quilo de carn de vaca. Però la terra no és l'única, els mars i oceans també s'empobreixen, s'estan perdent moltes espècies a causa de la pesca massiva que intenta satisfer un consumidor ansiós de menjar proteïna animal.

I realment són necessàries aquestes quantitats de proteïna animal?

La veritat és que no ho són. Ja que a excepció d'una embarassada, mare lactant, nens, adolescents o gent gran o persones desnodrides o amb alguna malaltia greu, les necessitats de menjar proteïna no són tan grans com la gent es pensa.

Quanta proteïna en excés mengem al dia?

El que s'aconsella és 0,8 g / kg de pes de la persona. Pel que una persona amb 70 kg d'ingerir 56 g de proteïna. D'aquesta, l'ideal seria, que un 50% fos animal i 50% vegetal. Pel que ens quedem amb 28 g de proteïna animal al dia. I a què equival 28g de proteïna animal? 100g de carn ex. 1 hamburguesa = 15 a 20 g aprox. 1 got de llet 200 ml = 8 a 10 g aprox. Consumint aquestes dues coses al dia, ja garantim la nostra quota de proteïna en el cas de fer 70 kg.

Esteu escandalitzats? Segur que ara esteu pensant, però si els meus trossos de carn són més grans? Però si jo em bec 2 gots de llet? I com aquestes preguntes moltíssimes més.

Doncs si a un excés de proteïna animal li sumem la vegetal que es troba en llegums, fruits secs, cereals... 

Que passa al nostre cos quan ens passem menjant proteïna animal?

Doncs que estem sobrecarregant als ronyons i fetge. Tots dos són dos òrgans encarregats de la desintoxicació del nostre organisme de substàncies com: àcid úric, metalls pesants, medicaments, hormones, greixos saturats, greixos trans, colesterol... Totes elles són un paquet de toxines que si no s'eliminen correctament, es van acumulant. Primerament a les zones més allunyades dels òrgans principals com en les articulacions de peus, genolls, colze... també en el greix del nostre cos i si la intoxicació ja comença a ser important podem trobar algunes d'aquestes toxines fins i tot en el cervell.

Moltes d'aquestes substàncies són les responsables de moltes malalties o almenys contribueixen a empitjorar la nostra salut. Si volem mantenir la nostra salut hem d'aconseguir primer reduir el consum de proteïna animal i augmentar la vegetal. Si aconseguim com a mínim el 50% d'animal i el 50% de vegetal aconseguim mantenir un bon estat de salut. Ja que quan mengem un excés de proteïna animal nostre cos s'acidifica i amb la proteïna vegetal ens alcalinitzem. Pel que aconseguim recuperar un estat d'equilibri i energia vital evitant desajustos i malalties.

Ja que estem en temps de crisi farem una altra reflexió important per a la salut de les nostres butxaques.

Us heu parat a pensar quant val un kg de proteïna animal?

1 kg de formatge 15,7 € / Kg (secs, semi, curats, cabra, crema, frescos...)

1 Kg d'embotit 23,76 € / kg (fumats, cuits, salats, ibèrics...)

1 Kg de peix o marisc 23,85 € (blau, blanc, calamar, sèpia, gambes...)

1 kg de carn 20,36 € / kg (pollastre, xai, conill, vedella, porc)

1 kg d'ous 3,94 € / kg (ous xl, l, m)

MITJA PROTEÏNA ANIMAL = 17,52 € / kg

 
Quant val el preu de la proteïna vegetal?

NO ECOLÒGICA

Llegums 2,45 € / kg (seques i cuites)

Arròs 2,75 € / kg (rodó, llarg, basmati, bomba...)

Pasta alimentària 3,29 € / kg (fideus, vegetal, fresca, ou, farcida, especials...)

Fruits secs i llavors 9,7 € / kg (crus, salats, torrats...)

MITJA PROTEÏNA VEGETAL ECO = 4,54 € / kg

 

ECOLÒGICA

Llegums 4,89 € / kg (seques i cuites)

Arròs 6,7 € / kg (rodó, llarg, basmati, bomba...)

Pasta alimentària 8,2 € / kg (fideus, vegetal, fresca, ou, farcida, especials...)

Cereals especials 6,23 € / kg (quinoa, amarant, mill...)

Fruits secs i llavors 20,2 € / kg (crus, salats, torrats...)

MITJA PROTEÏNA VEGETAL ECO = 9,2 € / kg

 

Com podeu comprovar surt més car el menjar eco que la normal però si comparem el cost de la vegetal amb l'animal no eco. Surt a compte reduir la proteïna animal; que és molt cara i nociva si es menja en excés, i afegir proteïna vegetal eco que és de millor qualitat (amb més vitamines i minerals, lliure de transgènics, sense pesticides, hormones etc...) que la normal. Estalviant-te gairebé la meitat del preu. D'aquesta manera també estarem cuidant la salut de les nostres butxaques.

BIBLIOGRAFIA:

Per fer el càlcul s'han agafat els preus de la botiga en línia de http://www.caprabo.es/web/es/caprabo_casa_comprar.html data 10/10/11

http://www.dieticasa.com data 10/10/11

S'han tingut en compte la mateixa quantitat d'aliments i s'han agafat tant aliments cars com pot ser ibèrics com molt barats.

http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/2004/04/16/98716.php

http://www.ine.es/revistas/cifraine/0504.pdf

http://bvs.sld.cu/revistas/ibi/vol23_4_04/ibi11404.htm

All Algas Desayunos sanos Aprende a cocinar Aprende a comprar Aprende a organizarte
10 Consells per quan no es pot comprar tot ecològic.

10 Consells per quan no es pot comprar tot ecològic.

Aprende a comprar
No tothom pot comprar tot bio, ja sigui per diners o disponibilitat per trobar-los. Per això aquest article et permetrà ser més crític del que tries bio i a quin membre de la família és millor que se'l prengui. A més d'alternatives per la resta de la cistella que no pot ser eco.
Alga wakame

Alga wakame

Algas
Alga molt rica en calci i tenir un gust suau. Si et vols iniciar en el món de les algues et recomanem començar per aquesta verdura del mar.
Alga agar agar

Alga agar agar

Algas
Alga de gust neutre, saciant ideal per fer gelatines. Molt rica en sodi.
Alga Kombu

Alga Kombu

Algas
És una alga de les més riques en iode, tenir fibres curatives i ser un bon mineralitzant de l'organisme.
Alga nori

Alga nori

Algas
Alga amb més proteïnes i més provitamina A. És molt coneguda per ser ingredient principal del famós sushi. 
Alga espirulina

Alga espirulina

Algas
És una alga molt rica en proteïnes d'alt valor biològic i ferro. Considerant-se un aliment medicina ideal per estats de desnutrició, anèmia, falta de vitalitat...
Alga arame

Alga arame

Algas
Alga amb molt poc contingut de sodi, però rica en iode i calci. El seu gust, no és molt intens, podria ser la tercera alga amb la que t'inicies.
50% Proteïna animal 50% vegetal.

50% Proteïna animal 50% vegetal.

Aprende a comprar
Econòmicament, surt més a compte reduir la proteïna animal; que és molt cara i nociva si es menja en excés, i afegir proteïna vegetal eco que és de millor qualitat que la normal. Surtirà guanyant la teva butxaca i la teva salut.
Calendari d'estiu

Calendari d'estiu

Aprende a comprar
En aquesta època el cos ens demana aliments de naturalesa freda amb les mínimas coccions com amanides, germinats, sucs, liquats, vapors lleugers, escaldats...
Alga cochayuyo

Alga cochayuyo

Algas
Alga molt rica en minerals, oligoelements, fibra i proteïnes. Cal remullar-la tota la nit.
Alga dulse

Alga dulse

Algas
És l'alga més rica en ferro i amb moltes proteïnes. De gust molt intens, utilitzar-la com aliment medicina o bé que sigui de les últimes a introduir.
Alga hiziqui

Alga hiziqui

Algas
Alga amb més calci i fibra. Més lenta de remullar i coure.
15 Diferències entre els aliments eco i els convencionals

15 Diferències entre els aliments eco i els convencionals

Aprende a comprar
Després de llegir-lo, estaràs més conscienciat dels beneficis de consumir aliments bio. I et recomanem que per poc que puguis, el teu cos t'ho agrairà.
Calendari d'hivern

Calendari d'hivern

Aprende a comprar
En aquesta època, el cos ens demanar aliments de naturalesa calenta i coccions calentes/llargues com guisats, bullits, forns, secs, desecats...
Calendari de primavera

Calendari de primavera

Aprende a comprar
En aquesta època el cos ensdemanar aliments de naturalesa més neutra-fresca i expansius amb coccions lleugeres/crues com germinats, crus, vapors, saltejats, papillots, ...
Calendari tardor

Calendari tardor

Aprende a comprar
En aquesta època, el cos ens demanar aliments de naturalesa neutra-calenta i coccions calentes/lleugeres com vapors llargs, saltejats lleugers, papillots, planxa...
Sistemes de coccions saludables

Sistemes de coccions saludables

Aprende a cocinar
Explicació dels diferents sistemes de cocció en relació, als efectes en la salut que ocasionen.
Back to top